Tips Cara Menguruskan Badan & Bakar Lemak

Tips Cara menguruskan badan & Bakar Lemak yang terbaik adalah dengan membakar lemak dalam tubuh badan kita. Bagaimana pula kita boleh membakar lemak dalam tubuh badan kita dengan lebih banyak lagi?

Kerana rahsia cara menguruskan badan, lebih banyak lemak kita bakar, lebih cepat penurunan berat badan kita. Adakah kita ingin kempiskan perut atau kurangkan lemak pada bahagian paha, lengan atau mana-mana bahagian tubuh badan kita yang lain?

Inilah langkah-langkah cara menguruskan badan yang boleh kita ikuti:

1. Lakukan Senaman Angkat Berat

Kajian terbaru dari Universiti McMaster mendapati mereka yang melakukan senaman mengangkat beban yang ringan – iaitu kira-kira 30% daripada usaha maksimum atau lebih kurang 24 kali hingga tahap maksimum, punyai efektif yang sama dengan mereka yang mengangkat beban paling berat – iaitu kira-kira 90% daripada usaha maksimum atau lebih kurang 5-10 kali sehingga tahap maksimum.

Dan semakin aktif seseorang individu itu, semakin tinggi potensi dirinya untuk mendorong diri mereka sendiri semasa mereka bersenam. Ini adalah di antara cara menguruskan badan yang boleh kita lakukan.

Para penyelidik dari New Zealand telah mendapati wanita yang selalu bersenam smart detox lebih mudah untuk melakukan kerja pada kadar degupan jantung mereka.

Ini bermaksud metabolisme tubuh badan mereka meningkat, berbanding dengan wanita yang jarang-jarang bersenam.

Tips Cara Menguruskan Badan & Bakar Lemak

Tips Cara Menguruskan Badan & Bakar Lemak

2. Senaman Kita

Untuk mengetahui jumlah lemak yang kita akan bakar semasa bersenam pula, kajian dari Universiti Birmingham mendapati cara menguruskan badan kita akan lebih banyak membakar lemak dalam tubuh badan kita semasa berlari berbanding semasa kita berbasikal.

Kajian terbaru ini mendapati wanita yang kehilangan 0.7 kg atau lebih, dalam masa seminggu akan berjaya menguruskan badan dalam jangka masa panjang, berbanding dengan mereka yang hanya kehilangan 0.2 kg atau kurang dalam masa seminggu.

Baca juga: Jual Smart Detox Jakarta

Individu yang lebih cepat menurunkan berat badan punyai 5 kali lebih berpotensi untuk menurunkan 10% berat badan mereka dalam masa 18 bulan. Ini berbanding dengan mereka yang dapat menurunkan berat badan secara perlahan-lahan.

3. Hapuskan Lemak Degil

Cara menguruskan badan dengan bersenam merupakan kunci untuk kita menghilangkan perut buncit. Kajian dari Universiti Alabama di Birmingham mendapati mereka yang kehilangan berat badan secara purata 10 kg dan mengamalkan rutin kecergasan sama ada melakukan kekuatan atau kardio selama 40 minit dua kali seminggu selama setahun tak akan ada lemak degil, walaupun berat badan mereka meningkat sedikit.

Tapi bagi mereka yang berhenti mengamalkan senaman pula, tak akan beruntung kerana mereka akan termasuk dalam golongan 33% yang punyai lemak degil yang meningkat dalam tubuh badan mereka.

4. Elak Lemak Tepu Dalam Badan

Lagi cara kita menguruskan badan, kita harus mengelakkan pengambilan lemak tepu yang banyak, walaupun tubuh badan kita memang memerlukan lemak dalam badan untuk ia berfungsi dengan baik.

Lemak tepu berpunca daripada makanan seperti lemak pada daging, mentega, susu keju dan pelbagai lagi jenis makanan yang lain.

5. Minum Air Putih Secukupnya

Cara menguruskan badan dengan minum air putih yang secukupnya setiap hari adalah disyorkan. Ini akan dapat membantu tubuh badan kita membuang segala toksin dan bahan-bahan yang tak diperlukan tubuh badan kita setelah lemak di bakar dalam tubuh badan.

Tubuh badan kita perlukan air yang secukupnya untuk ia berfungsi pada tahap optimum. Kita juga digalakkan untuk minum sekurang-kurangnya 2 liter atau 6-8 gelas air putih setiap hari.

Cara menguruskan badan dan minuman terbaik untuk kita ambil ialah air putih. Kita boleh minum sebanyak mana yang kita boleh kerana air putih tak mengandungi kalori.

Cara menguruskan badan dengan membakar lemak berlebihan adalah cara terbaik untuk tubuh badan kita kuruskan badan. Namun untuk cara menguruskan badan dan membakar lemak dengan berkesan adalah dengan kita melakukan senaman.

Tiada jalan atau cara menguruskan badan yang lain, boleh bantu tubuh badan kita membakar lemak dengan cepat dan lebih berkesan.

Reply